Beveiligen

In de afgelopen jaren is het aantal woninginbraken in Nederland iets gedaald. Dit betekent echter niet dat je met een gerust hart naar bed kunt gaan ’s avonds! Het geweld wat inbrekers gebruiken om een woning binnen te komen is namelijk wel toegenomen. Niet voor niets worden huishoudens geregeld gewaarschuwd voor de gevaarlijke situaties die er in hun woning kunnen ontstaan bij een inbreek. Denk je voor jezelf eens in welke gevaarlijke situaties er in je woning kunnen voorkomen bij een inbraak! Niet alleen ontstaan er gevaarlijke situaties voor jezelf, ook kunnen er gevaarlijke situaties voor je kinderen of huisdieren ontstaan. Reden genoeg om de beveiliging van je woning nog eens een extra keer na te kijken!

Hoe zorg ik voor een goede beveiliging van mijn woning?

Over het algemeen bestaat een goede beveiliging van woningen uit twee componenten: de juiste sloten op ramen en deuren in combinatie met optionele inbraakpreventieapparatuur. De beste sloten voor het beveiligen van je deuren zijn zogenaamde cilindersloten, die momenteel in twee modellen worden aangeboden, namelijk: tweepuntsloten en driepuntsloten. Het verschil zit hierbij in het aantal contactpunten wat een slot met de deurpost heeft. Logischerwijs biedt een driepuntslot meer veiligheid dan een tweepuntslot. Het kost een inbreker namelijk meer tijd om je deur open te breken, waardoor de kans om gepakt te worden groter is.

Onder optionele beveiligingscomponenten verstaan we elektronische camera’s, bewegingssensoren, magneetcontacten, enzovoorts. Het verschilt sterk per woning welke beveiligingscomponenten het meest geschikt zijn. Een elektronische camera aan de gevel schrikt inbrekers vaak op voorhand al af, tenzij zij via de regenpijp of een plat dak bij uw woning naar binnen glippen. In zo’n geval is een bewegingssensor juist geschikter! Deze kun je in de gang of op een overloop laten plaatsen.

Maak je huis niet te aantrekkelijk voor inbrekers

Je kunt zelf ook maatregelen nemen om de kans op een inbraak te verkleinen. Kies er bijvoorbeeld voor om waardevolle spullen uit het zicht te leggen en berg deze bij voorkeur op in een kluis. Daarbij is het heel onverstandig om op sociale media te praten over vakanties die je op de planning hebt staan. Deze berichten zijn vaak niet alleen voor je vrienden en familie zichtbaar, maar ook voor inbrekers die met je meelezen. Zij weten zo precies wanneer ze in alle rust in je woning kunnen inbreken. Reden genoeg om vakanties of activiteiten nooit op sociale media te delen.

Tip: kijk ook nog eens naar de instellingen van de privacy van je account. Probeer je account zo in te stellen, dat inbrekers niet mee kunnen lezen.